Rosie

Nakomelingen van Rosie:

Cheana - Madra - Killian - Lana - Roisin - Maeve - Kenny - Dublin - Haley - Kionah - Cailey - Pensioen

Dit is Rosie onze haflinger geboren in 1997. Het is een erg lieve haflinger die wij al hadden van voordat we de paardenmelkerij begonnen, omdat we ze al een tijdje hadden mocht ze gewoon blijven en meedraaien in onze paardenmelkerij / Irish Cob fokkerij. Rosie wordt dus ook gedekt door een Irish Cob dekhengst en dan krijg je erg leuke veulens. De eerste paar keer gedekt door een Irish Cob dekhengst van iemand anders en vanaf het moment dat Zidane oud genoeg was en Hilko en Jordy in beeld kwamen wordt ze door één van onze eigen goedgekeurde dekhengsten gedekt.

 

Rosie met haar vaste verzorgster Helma.

Geboorte van Cheana: 

In 2005 heeft ze op 08 juli haar eerste veulen gekregen. Het is een merrieveulen die we de naam Cheana gegeven hebben, dit betekent "eindelijk" in het iers omdat ze zolang op zich heeft laten wachten. Rosie was namelijk 5 weken over tijd. De vader van Cheana is de "wilde" tinkerhengst Klosser.

Geboorte van Madra:

Op 11 juni 2006 heeft Rosie een vos merrieveulen gekregen. De hengst waar ze mee was gedekt is STER preferente hengst Maestro. Wij noemen haar Madra wat in het iers "vos" betekend.

Madra 1 jaar oud en haar vader "Maestro"

Rosie is in oktober 2006 gedekt door onze eigen hengst Zidane en 3 weken later vertelde de dierenarts ons dat ze drachtig is, we zijn er erg blij mee, Rosie was onze laatste merrie die nu drachtig bevonden is waardoor we in 2007 en prachtige spreiding hebben voor wat betreft de veulens, we kunnen dus ook in 2007 het hele jaar door melken.

Geboorte Killian:

Op 17 augustus 2007 is het zover. Rosie heeft dit maal een prachtig hengstveulen gekregen die veel op zijn zus Madra lijkt. Wij noemen hem Killian van de Bonte hoeve. Killian betekent " worstelaar " in het Iers. We hebben voor Killian gekozen omdat hij 's nachts om 00.30 uur geboren is, maar de de spenen van Rosie niet te pakken kon krijgen met zijn mond en dus ook niet drinken. Wij zijn de hele dag aan het " worstelen " geweest om hem de spenen te wijzen door met een fles met biest (gemolken uit Rosie's uier) onder Rosie's buik door de hem zo belangrijke biest binnen te laten krijgen. Maar ook weer niet te veel want dan zou hij zelf niet meer blijven zoeken naar het uier van Rosie en dan zou hij misschien te veel aan de fles wennen. En ja hoor om 18:15 uur ging zijn mondje over van de flessenspeen naar de speen van Rosie's uier en nu gaat alles gelukkig weer zoals het in de natuur behoort te gaan en je ziet zijn buikje groeien. GELUKKIG, hij worstelt en komt boven. Goed gedaan Killian. Wat wij nooit gedacht hadden mag Killian toch gaan doen, hij is namelijk (mei 2009) verkocht om als dekhengst dienst te gaan doen. Veel plezier bij je nieuwe baasje en het gaat je goed. De vader van Killian is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Geboorte van Lana:

Op 5 augustus 2008 is het dan zover. Om 23.55 uur kunnen wij Rosie helpen bij de geboorte van een mooie merrie. NEE NEE het is geen vos maar een mooie zwarte merrie met één wit voetje links achter. Het is een echt schatje dus noemen wij haar Lana wat in het iers "Darling" betekend. De vader van Lana is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Geboorte van Roisin: 

Het is 28 maart 2010 en we slapen al een week of vijf met de camera aan want Luana was 1 maart al uitgerekend maar er gebeurt niet veel, ook Rosie's uier groeit maar heel erg langzaam, ze is 15 maart uitgerekend maar is niet van plan te gaan bevallen. Dus toch Luana maar het vaakst onder de camera want ja die is 2 weken eerder aan de beurt dan Rosie. We zijn 's-avonds lekker een stuk in de natuur wezen wandelen en kijken na afloop nog even bij onze (inmiddels 5) hoogzwangere dames en zien dat Rosie kegels heeft, even bij Luana kijken die onder de camera staat maar die heeft geen kegels dus dat wordt ruilen geblazen. Lekker vroeg naar bed want wie weet, vannacht een veulen?? of toch morgen?? Rosie wordt steeds onrustiger en om 23:45 zien we de vliezen breken en het lijkt of ze steeds wil gaan zitten, uiteindelijk gaat ze liggen en als ze gaat staan en dan weer gaat liggen met haar achterste buiten beeld gaan we (inmiddels aangekleed) naar de stal. En ja hoor daar komt de blaas met de pootjes. Rosie heeft er zichtbaar moeite mee en Adri gaat haar helpen door het veulen aan de beentjes er mee uit te trekken, dit kost ook Adri moeite maar samen lukt het ze toch dit mooie vos/bruinkleurige meisje geboren te laten worden, het is inmiddels 29 maart 2010 om 00:15 uur en Rosie hinnikt zachtjes als ze haar ziet maar blijft uitgeput nog even liggen. We laten haar maar en leggen de kleine meid bij haar hoofd zodat ze het kan gaan likken en haar geur tot zich nemen.
Je hebt het weer mooi voor elkaar hé, onze gekke Roos. We noemen de kleine spruit Roisin wat in het iers "little Rose" betekend. De vader van Roisin is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Geboorte van Maeve: 

26 maart 2011, Rosie heeft al een paar dagen een knap vol uier dus staat onder één van de camera's, ze heeft nog geen kegels maar ja je weet maar nooit, op zich best goed geslapen met natuurlijk wel af en toe een schuin oog op de televisie en dan...... om ongeveer 05:20 uur kijken we en ligt Rosie te persen, gaat staan (we kunnen de pootjes zien) en gelijk weer liggen, gauw aankleden en er naartoe. Rosie gaat natuurlijk (haflinger hé) op de meest ongunstigste plek liggen die bestaat, lekker met haar kont tegen (gelukkig) een deur (die de stal uit draait), we maken de stal naast haar leeg en doen de deur open zodat we haar kunnen helpen, één pootje zit namelijk wat terug. Na flink trekken (het is nu 05:30 uur) schiet ook dit pootje naar buiten en dan komt het veulen, en wat voor één, echt een flink veulen, een mooie grote bruinbonte meis (ik weet het, dit is geen nederlands maar dit kun je echt geen meisJE noemen) met een prachtig ZWART staartje.
We noemen haar "Meave" wat in het iers: "Cause of great joy" betekend, dit omdat ze met 30 minuten oud al liep en toen ook maar bleef lopen, allemaal rondjes rondom Rosie die werd er een beetje gek van maar Maeve had plezier in het lopen dus liep ze maar door, ze had al zo lang opgefrommeld gezeten in die buik van mama dat ze dacht: even de benen strekken hoor. De vader van Maeve is onze eerte premie preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

Maeve hier 5 minuten oud.

Het is 31 maart 2012 en Rosie is 2 dagen over tijd, als we haar s'-avonds binnen zetten heeft ze een heel klein kegeltje aan haar uier en op stal is ze wat onrustig, tegen een uur of 11 gaat ze eindelijk liggen en even later zien we dat ze gaat persen we wachten zoals gewoonlijk op bed af tot we een blaas of pootjes zien voordat we gaan kijken maar dit duurt wat langer dan normaal dus gaan we uiteindelijk naar de stal om te kijken. Er is nog niets te zien bij Rosie dus als ze weer gaat liggen voelen we of we al pootjes voelen, uiteindelijk voelen we wat verder naar binnen wel de pootjes maar geen hoofdje en opeens komt er al een stuk nageboorte naar buiten, oef dat is niet goed dus bellen we metteen de dierenarts, die komt ook gelijk en constateerd dat het veulen in een stuit ligt en dat het wel een erg groot veulen is. De dierenarts en Adri helpen Rosie met de bevalling door het veulen aan de achterbenen te trekken (niet te hard en ietwat draaiend) en na een minuut of 5 wordt het veulen geboren, een bruinbonte merrie, maar helaas........ zoals de dierenarts al vermoedde is het veulen tijdens de bevalling overleden. (Als de nageboorte al meekomt is dat geen goed teken, een teken dat het veulen is overleden). Arme Rosie, ze houdt altijd zoveel van veulentjes en ze hinnikt zachtjes. We moeten Rosie de komende dagen even goed in de gaten houden of ze geen koorts krijgt maar dan komt met Rosie zelf alles weer goed.

Geboorte van Kenny:

In 2013 is Rosie uitgeteld op 20 juli, maar begin juli gaat haar uier al best groeien dus besluiten we ze 's-nachts alvast onder de camera te zetten, ze is rustig en laat niets zien, ook niet als ze 's-morgens naar buiten mag. Zo ook 8 juli 's-morgens gaat ze naar buiten met een best vol uier maar geen kegels, het is al vakantie dus onze verzorgmeiden zijn ook al vroeg van de party, om een uur of 12 gaat Hasse achter uit het weiland haar paardjes halen en als tegen een uur of één ook Lotje komt gaat zij ook even bij Kady kijken (die is nl ook bijna uitgeteld, 13 juli) en de andere drachtige merries, ze bekijkt Kady, dan Kyra en Cheana, maar waar is Rosie??, ow daar, achter de loop (sloot) maar........ er loopt nog iets bij, gauw Conny bellen en verder lopen. Zo gezegd zo gedaan. Lotje komt aan bij Rosie en ziet daar een prachtig mooi zwartbont hengstveulentje lopen, Conny was eten aan het koken en is daar natuurlijk accuut mee gestopt en komt ook samen met Hasse naar achter. Stiekeme Roos, Hasse had nog niets gezien en een uurtje later loopt er gewoon een veulentje naast, gelukkig is alles goed gekomen. Eerst kan de kleine die piepkleine speentjes van Roos weer niet vinden, dus Rosie maar gemolken, melk in de fles en aan de kleine gegeven (na enig tegensputteren vond hij het ineens super lekker), zo de biest is binnen, na een uurtje zien we hem ook zelf drinken en wordt ook de nageboorte geboren. Nou Rosie dit jaar meer geluk dan vorig jaar, wees er maar zuinig op. Jeanine heeft de naam "Kenny" voor hem verzonnen, dit betekend "knapperd" in het iers. De vader van Kenny is onze eerste premie preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

Kenny ongeveer een half uurtje oud.

Geboorte van Dublin: 

In 2014 is Rosie uitgeteld op 19 juni en haar uier groeit vanaf begin juni al goed, iedere nacht onder de camera maar nog geen kegels, zo ook als ze op 12 juni op stal gaat, uier wel vol maar geen kegels. Als ik om 01:00 uur wakker wordt en even naar het toilet ga kijk ik op de camera en Rosie ligt, hé, even beter kijken want in principe ligt Rosie nooit in haar stal, ze kijkt een keertje naar haar achterwerk en gaat dan staan, ik zie op de camera een groot wit vlies naar beneden hangen en ga gauw naar de stal, ja hoor het veulentje is al geboren en Rosie heeft het lekker onder het hek door gewerkt (pakken stro die daar liggen gewoon aan de kant geduwd) en zo wil het veulen proberen op te staan wat natuurlijk niet lukt. Omdat Rosie altijd hele kleine speentjes heeft melk ik Rosie zodat de eerste spanning van het uier af is en geef de melk aan haar kind, die pakt de speen gelijk en drinkt alle melk in één teug op, zo dat ging gemakkelijk, uier spanning af en kind de belangrijke eerste biest binnen. Als ik naar binnen ga zie ik dat ook de nageboorte gekomen is en zo kan ik om 02:30 uur nog even lekker gaan slapen, morgen komt de foto wel op de site. Helma heeft de naam "Dublin" voor hem bedacht, de ierse hoofdstad, leuk gevonden Helma!! De vader van Dublin is onze eerste premie preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

Rosie haar mooie zoon de volgende ochtend (8 uur oud)

Geboorte van Haley:

Rosie is in 2016 uitgeteld op 24 maart maar al voor die tijd groeit haar uier flink en ze begint vocht vast te houden onder haar buik, in de gaten houden dus. Op 22 maart heeft ze als we haar 's-avonds binnen zetten hele kleine kegeltjes aan haar uier hangen, dat wordt dus opletten vannacht. De hele avond en nacht is Rosie heel erg rustig en staat lekker te eten. Om 3 uur 's-morgens wordt ik een keer wakker, ga naar het toilet en lig een half uurtje naar Rosie te kijken die lekker staat te eten. Nog even slapen dus, ze gaat nu toch nog niks doen. Om 05:30 uur gaat de wekker af en wat zien we, ja hoor, een veulentje dat achter Rosie ligt te spartelen en aan het proberen is om te gaan staan. Als we in de stal komen zien we dat het een mooi vosbont merrietje is geworden. Stiekeme Rosie, gelukkig is alles goed gegaan. Helma heeft haar de naam "Haley" gegeven, dit betekend in het iers "ingenieus" De vader van Haley is onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Het is best mooi weer dus 's-morgens mag Rosie lekker het veulenweitje in met haar baby.

Hier is ze 5 uurtjes jong.

Geboorte van Kionah:

In 2017 is Rosie uitgeteld op 28 maart maar wat er ook gebeurd, geen veulen dus wachten we maar in spanning af. Haar uier groeit wel flink en op 7 april heeft ze eindelijk kegeltjes, lekker vooraan in de weide gehouden voor het geval ze van plan is overdag in de weide te gaan bevallen (samen met nog twee kegelende dames Britt en Madra). Overdag gebeurd er niks dus gaan de dames 's-avonds maar weer onder de camera en tegen een uur of 11 's-avonds komt er eindelijk schot in, Rosie is super onrustig en loopt de hele stal door. Op naar de stal en al snel gaat ze liggen en wordt er een prachtig vosbont merrieveulen geboren. Helma geeft haar de naam Kionah wat in het iers "oeroud" betekend, de haflinger is immers net als de tinker al een oeroud ras en de mix tussen die twee is hartstikke mooi. De vader van Kionah is onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Kleine Kionah hier ongeveer 3 weken oud.

Geboorte van Cailey:

In 2018 is Rosie uitgeteld op 2 mei maar in januari krijgt ze een miskraam, arme Roos, dit jaar geen veulentje voor Rosie. Rosie wordt in het najaar van 2018 gedekt door onze nieuwe hengst I am Exclusive Sam.

Rosie is uitgeteld vanaf 1 oktober, een echte dekdatum hebben we niet omdat ze vorig jaar gewoon lekker bij Sam in de weide heeft gelopen de hele winter. Haar uier groeit lekker en op 19 oktober 2019 om 05:50 uur bevalt ze van een prachtig mooi voskleurig meisje. Alweer een super mooie Sam baby!! Helma geeft haar de naam Cailey wat in het iers "eerlijk" betekend. 

Pensioen: 

Na Cailey vinden we het voor Rosie wel welletjes wat de fokkerij betreft. Toen Cailey opgroeide vergde het best veel voor Rosie die dan inmiddels al weer 22 jaar oud is en viel wat af. Ook haar tanden vergen wat meer aandacht zodat ze op gewicht blijft. De extra energie die ze nodig heeft om een veulen te laten opgroeien en melk te produceren heeft ze niet meer dus mag ze van ons lekker samen met T'Kaya met pensioen. We hopen zo nog jaren plezier van Rosie te mogen hebben.