Orla

STERMERRIE

Nakomelingen van Orla:

Norah - Dana - Kevan - Blainey - OesieArlyn - Keagan - D'Arcy - Melvin - Valora

Orla is op 30 juni 2006 bij ons geboren. Haar moeder is Shirley en die was al drachtig toen wij haar kochten van de eerste premie hengst Mickey Boy.

Wij hebben haar Orla genoemd omdat het " kleine prinses " betekend met haar zwarte staart, want dat is toch wel de wens van bijna iedere irish cob fokker: een mooie bonte merrie met een zwarte staart. Je kan niet alles hebben maar Orla heeft het wel en nog prachtige sokken ook, wat wil je nog meer. O ja ze is nog erg lief ook.

Orla september 2009

Een volle broer van Orla is de in 2007 goedgekeurde dekhengst Peter van de bonte Laarhoeve, hij is goedgekeurd met een mooie tweede premie.

Orla met haar vaste verzorgster Nienke.

Orla is ingereden door haar vaste verzorgster Lotte wat erg goed gaat, in 2009 is ze gedekt door onze hengst Zidane, we hopen in 2010 een mooi veulen van haar te krijgen maar ja dat moet haast wel met 2 van die mooie ouders. Helaas is Orla in 2010 toch leeg gebleven dus proberen we het in 2010 weer en wordt Orla weer door Zidane gedekt..

Geboorte van Norah:

En dan is het wel prijs, Orla wordt dikker en dikker en is op 1 april 2011 uitgeteld. 1 April gaat voorbij en zelfs aan Orla haar uier is niet veel te zien, na een week of zo begint er toch een heel klein beetje "leven" in haar uier te komen al is het niet veel, we begonnen al bang te worden dat Orla gewoon veel te dik was. Maar een week later is er nog steeds niet veel verandering te zien, het uier blijft gewoon hetzelfde, zou het een uier van vettigheid zijn omdat ze zo dik is, elke dag maar kijken en kijken en de weken gaan gewoon door, uier groeit niet dus ook geen kegels. Slapen doen we niet zo veel want ja, ze is natuurlijk wel over tijd. Het is inmiddels 29 april 2011 als we om 02:30 uur zien dat Orla ligt (ze ligt iedere nacht zo'n beetje de hele nacht plat in haar stal) maar nu ligt ze te persen dus dan toch maar even iets wakkerder worden, zou ze dan toch?? En ja hoor ook als we beter kijken zien we dat ze echt ligt te persen, aankleden dus en Adri helpt haar het veulen geboren te laten worden, ze heeft hele krachtige weeen en het veulen is er dan ook zo, de laatste wee is zelfs zo krachtig dat het veulen eruit floept en de navelstreng ook metteen kapot is, even bloed de navel na maar dat is gelukkig zo weer over, vandaar dat op de foto haar beentje rood is. Het is een prachtig bruinbont merrieveulen geworden.
Na een uurtje is ook de nageboorte geboren en wandelt het veulen lekker om Orla heen, met één keer zoeken naar het uier heeft ze ook die gevonden en smikkelt lekker de zo gezonde biest op.
Lotte mocht een mooie naam voor haar uitzoeken en ze heeft "Norah" gekozen wat in het iers "trots" betekend want we mogen met recht trots zijn op dit prachtige veulen. De vader van knappe Norah is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Norah 1 uurtje oud.

Geboorte van Dana: 

Het is 2 mei 2012 als we Orla al een tijdje over tijd binnen zetten en zoals ook de andere dames die over tijd zijn is er niets aan haar uier te zien, niet vol en ook geen kegels. Ook als we 's-avonds naar bed gaan is er niets te zien, wel onweert het verschrikkelijk en Adri zou zeggen dat dit echt een nacht is voor bevallingen omdat dat vaker gebeurt met onweer (Nadina, Kyra) maar ja niks te zien dus zal wel niet. Als ik om ongeveer kwart voor 2 wakker wordt kijk ik op de camera en...... zie ik daar nou een veulen lopen bij Orla? Even wat beter wakker worden en ja hoor, maar dan verdwijnt het buiten beeld en Orla staat gewoon lekker te eten, als ik 1 minuut later wakker was geworden had ik dus niks gezien, het veulen blijft buiten beeld en ik kleed me maar aan om even te gaan kijken en even kijken of orla al gezuiverd heeft, in de stal aangekomen loopt het veulen continu kleine hinnik geluidjes te geven en probeert al te drinken maar loopt met het zoeken onder Orla door. Orla heeft ook al gezuiverd dus we denken dat het veulen om een uur of 1 geboren is. (Op 3 mei 2012 dus) Het is een prachtig merrietje met 2 mooie blauwe ogen en een zwarte staart. We geven Orla nog wat vers stro (van een bevalling wordt de stal altijd lekker vies) en gaan weer terug naar bed, alles is ok. Als we weer in de slaapkamer op de camera kijken zien we dat Orla is gaan liggen en het veulen klimt tot 3 x toe over Orla haar rug heen, kleine klauter kabouter. Lotte heeft de naam "Dana" voor haar uitgekozen wat in het iers "brave" betekend, ze is ook zo lief, ons kleine indianen paardje. De vader van Dana is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Dana 7 uur oud.
 

Geboorte van Kevan:

In 2013 is Orla uitgeteld op 19 april maar dan is er nog niks aan haar te zien, uier groeit wel maar dat was het dan. Als het op 1 mei eindelijk prachtig weer is zien we 's-middags Orla ineens in volle galop naar voor komen gescheurd door de wei achter een ander jong veulen aan. Dat is echt niks voor Orla, zomaar uit het niets gaan galopperen en dan ook nog als je al bijna 2 weken over tijd bent. In de gaten houden dus...... De rest van de middag is er niet veel meer te zien en Orla staat lekker te grazen in de weide, 's-avonds gaat ze op stal onder de camera en gaat rustig eten. Maar dan zo rond een uur of 10 wordt Orla toch wat onrustiger en loopt maar rondjes door de stal, gaat weer wat eten, even schuren en weer lopen, dat beloofd wat, toevallig houden 4 van onze verzorgdames vandaag ponykamp en blijven slapen, hopelijk gaat het dus vannacht gebeuren, ze willen zo graag een keer een "normale" bevalling meemaken, dan weten ze wat ze moeten doen als wij niet thuis zouden zijn als een merrie gaat bevallen. Maar om een uur of 2 is alles weer rustig en Orla gaat op haar gemakje staan eten, jammer, was zo leuk geweest als ze het vannacht zou doen. Maar dan, tegen 3 uur gaat ze liggen en duidelijk persen, joepie, gauw aankleden en "onze" dames wakker maken, ook die waren natuurlijk maar wat blij dat het toch vannacht gaat gebeuren. We kijken op de beamer in de ontvangstruimte wat Orla doet, ze gaat weer staan en even later weer liggen, dat is het moment dat we met z'n allen naar de stal gaan, Orla gaat weer staan en daarna weer liggen maar deze keer ligt ze wel heel ongelukkig met haar billen tegen de zijkant, we halen ze overeind en als ze dan gaat liggen ligt ze gelukkig wel wat beter, niet ideaal maar we kunnen erbij. Onze dames zoeken de 2 beentjes en het neusje, dat ligt allemaal op zijn plaats dus kunnen ze tijdens een wee mee gaan trekken, al snel komt ook het neusje naar buiten en zijn hoofdje wordt geboren. Orla heeft krachtige weeen en zonder al te veel hulp wordt al snel ook de rest van het veulen geboren, goed werk dames, en Orla ook natuurlijk, dit is veel leuker dan de ervaring die we 2 weken geleden met Orla's moeder Shirley hadden (zie Shirley). Het is een prachtig mooi hengstveulen geworden, mooi koppie met 2 prachtige blauwe kijkers. Lotte heeft de naam "Kevan" voor hem bedacht, dit betekend in het iers "knap, aardig", het is zo'n knappe jongen met zijn zwarte staartje en zijn blauwe ogen!!  De vader van Kevan is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Kevan een paar minuten oud

Geboorte van Blainey:

In 2014 is Orla uitgeteld op 23 april, haar uier groeit lekker maar nog niet strak en we zien ook nog geen kegels. Iedere nacht staat ze in de camerastal maar daar staat ze lekker rustig in een hoekje te eten, ze gaat niet eens een keertje liggen. Het wordt al mei en Orla laat nog steeds geen grote veranderingen zien dus gaat ze 's-morgens gewoon weer de weide op, zo ook op zaterdag 3 mei, niks aan de hand dus lekker grazen maar. Om een uur of half 11 komt Nienke en loopt de weide op om Luana te gaan halen, daar ziet ze dat Orla en Nadina (ook bijna uitgeteld en die doet het altijd te vroeg) allebei plat liggen, ow je, even beter kijken dus. Orla gaat weer staan, weer liggen.... en dan ziet Nienke een blaas, ow je, ze is aan het bevallen dus gauw Conny een whats app sturen. Conny zit binnen Boyo zijn kussen te naaien (stoute Boyo heeft zijn bed gesloopt) als het berichtje binnenkomt dus springt op de fiets en crosst door de weide naar Nienke en Orla toe. De blaas is net kapot en Nienke heeft één voorbeen, Conny vindt ook het andere voorbeen en als Adri ook is gearriveerd (ook op de fiets) constateerd hij dat ook de neus goed ligt dus het veulen kan eruit. Nienke en Adri beginnen samen Orla te helpen door aan de beentjes te trekken maar dat gaat best moeilijk, maar heeeeeeeeel langzaam komt het neusje verder en we zien dat het tongetje van het veulen (dat uit zijn bekje hangt) een beetje blauw begint te kleuren. Nu moeten we even door mensen, ook Conny helpt mee en gelukkig wordt dan al snel het hele hoofdje geboren en na nog een wee komt ook de rest van het veulen ter wereld. Phoe, maar goed dat Nienke het zag dat Orla bezig was, we weten niet of ze dit veulen wel alleen ter wereld had kunnen brengen. Bedankt Nienke!!! Na een paar keer gaan staan en weer liggen wordt ook de nageboorte geboren en is Orla weer van haar vrachtje verlost.
Het is een prachtig zwartbont hengstje (Orla haar eerste zwartbonte!!) met alweer twee blauwe ogen!!!
Lotte heeft de naam "Blainey" voor hem bedacht, dit betekend in het iers "beeldschoon", want dat is hij met zijn twee mooie blauwe ogen!! De vader van Blainey is onze STER preferente hengst Zidane van de bonte hoeve.

Orla's mooie man een paar uur oud.

In

Geboorte van Oesie:

2015 is Orla gedekt door  onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve en is verkocht naar een collega melkerij van ons die haar ook wilden gebruiken voor hun kleinschalige paardrij lesjes, ze heeft daar op 20 september 2015 van Jordy weer een mooi merrieveulen genaamd Oesie gekregen en onze collega's hebben haar daar weer gedekt met hun eigen NRPS hengst.

Oesie, Het veulen van Orla x Jordy geboren in 2015 bij onze collega paardenmelkerij.

Rechts Oesie 1 jaar oud bij haar nieuwe eigenaar.

.

Omdat het met de lesjes niet zo goed ging hebben we Orla naar anderhalf jaar weer terug genomen dus staat ze nu weer gezellig bij ons in de kudde en kan Lotte weer lekker op haar rijden, we zijn benieuwd naar het veulen van de NRPS hengst, ze is uitgeteld in april 2017.

Geboorte van Arlyn: 

Begin april gaat het uier van Orla een beetje groeien maar kegels heeft ze niet, ze is al dik twee weken overtijd, uier wordt wel steeds voller maar ze staat iedere nacht nog lekker rustig haar eten op te eten. Zo ook de nacht van 2 op 3 juni, maar als Adri op 3 juni 's-morgens de paarden gaat voeren ziet hij toch een nageboorte in de stal liggen dus dan moet er ook ergens een veulen zijn, en ja hoor in de hoek van de stal ligt een prachtig bruinbont hengstje. Na een paar uur zetten we de kersverse moeder buiten met haar mooie zoon want het is prachtig weer. Het is een mooi veulenje met een mooi fijn hoofdje. Lotte geeft hem de naam "Arlyn", dit betekend in het iers "beloof", dit belooft namelijk een prachtig mooi hengstje te worden.

Arlyn een paar uurtjes oud lekker buiten met mama Orla.

Geboorte van Keagan:

In 2018 is Orla uitgerekend op 24 juli en haar uier groeit inderdaad al goed en op de uitgerekende datum heeft ze zelfs ook al kegeltjes. Dan wordt er om 01:10 uur (dan is het dus al 25 juli) een prachtig hengstje geboren, wat een knapperd weer zeg. Lotte geeft hem de naam Keagan wat in het iers "denker, vurig" betekend. De vader van Keagan is onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Keagan hier 5 weken oud.

Geboorte van D'Arcy:

In 2020 is Orla uitgerekend op 17 april maar er gebeurt nog helemaal niks, dan eindelijk op 7 mei heeft ze kleine kegeltjes. Het is prachtig weer vandaag dus ze mag lekker rustig op de wei, wel apart van de rest zodat ze in alle rust zou kunnen bevallen. Als we tussen de middag van plan zijn te gaan eten en buiten de tafel al hebben gedekt kijken we naar achter en zien Orla liggen. Ok ze ligt rustig, niks aan de hand maar als we voor de tweede keer kijken ligt ze plat, ok, nu moeten we toch maar naar achter lopen. Met z'n allen (inclusief onze clienten) gaan we snel naar achter en we zijn nog mooi op tijd om de hele bevalling van begin tot eind te zien en zo wordt voor onze ogen een prachtige bruinbonte merrie geboren. Wat een geluk zeg. Orla is de lieveling van Koen en die was er nu ook bij, zo mooi, thuis hebben ze koeien maar bij paarden gaat het toch weer anders. Ik heb al een tijdje een mooie enveloppe in de vensterbank liggen van Orla's vaste verzorgster Joella met hoe het veulen moet gaan heten als het geboren is. Een naam voor een hengst en een naam voor een merrie. We gaan dus als alles achter de rug is snel weer terug naar binnen want we zijn allemaal nu wel heel benieuwd hoe dit mooie meisje gaat heetten. En wel......... haar naam is D'Arcy. In het iers betekend dit "uit Frankrijk", dit is misschien niet helemaal correct maar het is wel een prachtige naam en het was schitterend weer toen ze geboren werd, net als in Frankrijk. De vader van D'Arcy is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam.

D'Arcy 3 maandjes jong.

Geboorte van Melvin:

Orla is op 26 september bevallen van een hele mooie zwartbonte (schimmel) hengst. Dat was wel even een dingetje ha ha. Haar uier groeit al wel wat maar verder nog niks spannend dus Orla mag overdag gewoon in de kudde (waar ze het liefste is) en 's-nachts staat ze natuurlijk onder de camera. 's-Morgens de 26ste gaat het dus hetzelfde en ze heeft nog geen kegels dus ze mag gewoon de kudde in. Het is super slecht weer en de kudde komt lekker eten aan de grote voerbak, Orla dus ook. Maar dan..... We zijn volop aan het uitmesten als de hulpboeren ons komen roepen omdat Orla midden op het pad is gaan liggen (in de viezigheid, bah) Natuurlijk gaan we gelijk kijken maar we zijn al te laat, het veulen is al geboren, getsie zeg, Orla toch, dat had toch veel beter eerder aan kunnen geven dan had je het lekker binnen in het schone stro kunnen doen. Orla dus gauw binnen gezet en het veulen lekker warm gemaakt. De vader van Melvin is onze STER Preferente hengst SD Elite.

Melvin net geboren en nog helemaal vies en als hij bijna een half jaar oud is.

Geboorte van Valora:

Orla is in 2023 uitgerekend op 3-10-2023 maar een week voor die tijd zien we ineens dat ze af en toe bloed verliest. Na een check door de dierenarts zien we niet veel reden voor zorgen maar toch houden we haar extra in de gaten. Een paar dagen voor 3 oktober begint haar uier ineens heel snel vol te lopen en houden we haar dus dag en nacht heel goed in de gaten. Overdag mag ze in de rijbak met bijbehorend weitje en 's-nachts staat ze natuurlijk onder de camera. Vanwege het bloedverlies willen we nu koste wat kost bij de bevalling zijn. Op de uitgerekende datum als we naar bed gaan en Adri heeft zijn laatste rondje gedaan wordt Orla ineens heel actief op stal en loopt rondjes, dat wordt de ogen niet dicht doen maar goed open houden dus. Na een uurtje gaat ze eindelijk liggen, we kleden ons aan en wachten af, ze staat weer op, eet wat en gaat dan weer liggen. Gauw naar de stal en kijken hoe alles eruit ziet. In de stal aangekomen ziet alles er normaal uit en komt al snel de blaas tevoorschijn met twee stevige voorbeentjes. Adri helpt even met trekken en binnen 2 minuten ligt er een prachtig zwartschimmel merrieveulen. Super knap gemaakt weer Orla en SD Elite. Nienke geeft haar de naam "Valora" wat "moedig" betekend.