Luana

STERMERRIE

Nakomelingen van Luana:

Elvira - Keane - Sheila - Rooney - Moira - Liam - Quinn - Moran - NealaMarcas - Aiden - AoifeJileen

Dit is Luana, we hebben haar gekocht op 14 januari 2006, ze was toen een half jaar oud. We hebben Luana zo genoemd omdat An Luan " maandag " betekend in het iers omdat ze op maandag bij ons is gekomen. Omdat An Luan niet zo makkelijk in de mond ligt hebben we het verbasterd in Luana. We zijn erg blij met Luana, het is een hele lieve merrie met ICS papieren.

Luana met haar vaste verzorgster Nienke.

Geboorte van Elvira: 

In 2007 is Luana gedekt met Zidane en op 14 september 2008 is het dan zover, Zo'n 10 dagen te vroeg krijgt Luana om 03:00 uur haar eerste veulen, een hele vlotte bevalling en het resultaat is een heel mooi zwart merrieveulen met een mooie bles. Dit is dan al weer het laatste veulen van 2008, we hopen volgend jaar weer zoveel mooie gezonde veulens te krijgen, ookal vinden we bont misschien mooier maar dat ze allemaal zo gezond zijn is toch wel het belangrijkste wat er is.We noemen het veulen Elvira, dit keer geen ierse naam met betekenis maar gewoon een naam waar ik steeds aan moest denken als ik dit mooie veulen zag. Nog op zoek naar een naam schoot me steeds deze naam te binnen dus ja, waarom ook eigenlijk niet? Elvira is een mooie naam die past bij een mooi veulen. In het najaar van 2009 heeft Elvira die inmiddels verkocht is naar een heel lief baasje in Duitsland een pracht van een eerste premie behaald op de veulenkeuring bij het Duitse ICS. GEFELICITEERD ELVIRA

Elvira net geboren, 1 dag oud en de laatste foto 1 jaar oud.

Geboorte van Keane:

Het is 31 maart 2010 en Luana is al 4 weken over tijd (ze was 1 maart al uitgerekend), omdat dat bij ons nog niet zo vaak is voorgekomen beginnen we ons een beetje zorgen te maken, het zal toch wel goed gaan?? Dan als we haar 's-avonds binnen zetten heeft ze eindelijk kegels aan haar uier en we hopen dan dat eindelijk deze nacht haar veulen geboren zal gaan worden, we zijn heel erg nieuwsgierig naar haar veulen want dit wordt het eerste veulen van Hilko wat bij ons geboren zal worden en we zijn erg benieuwd hoe hij fokt. De hele nacht is Luana erg onrustig maar gaat niet liggen en het wordt gewoon morgen en Luana heeft nog steeds geen veulen, nu beginnen we ons toch een beetje zorgen te maken het leek die nacht echt dat ze het zou gaan doen zo onrustig was ze maar toch heeft ze het niet gedaan, waarom? Het is nu 1 april 2010 en het sneeuwt buiten, dus zetten we haar na de stallen weer schoon gemaakt te hebben toch maar weer binnen, in die sneeuw is ook niks, om half twee 's middags krijgen we een veulen van Amber die tegenover Luana staat en we hopen dat dat een beetje stimuleert, en ja hoor dat werkt als we om half 4 Amber haar stal willen schoon maken zodat Luana erin kan (Amber had de camerastal zodat we ze ook binnen konden zien) ligt Luana te persen en is de blaas met de pootjes eindelijk te zien, het is geen zware bevalling maar ik was toch blij dat ik erbij was want tijdens de geboorte ging het vlies niet kapot dus als we er niet bij waren geweest zou het veulen gestikt zijn in zijn vlies. Toch geeft Luana ons een prachtig zwart bont hengst veulen. Knap gedaan hoor Luana en Hilko, onze eerste Hilko zoon is geboren op de bonte hoeve en het is een pracht exemplaar. We noemen hem Keane wat in het iers "long lasting" betekend, omdat Luana ons zo lang (dik 4 weken) in spanning heeft laten wachten op haar mooie zoon.

Keane hier twee uur oud.

Geboorte van Sheila:

Het is 20 mei 2011 als Luana met grote kegels 's-avonds op stal komt, dat wordt weer opletten dus vannacht. De hele nacht weinig geslapen en Luana goed in de gaten gehouden maar ze stond rustig te eten en maakte nergens aanstalten voor en kreeg die nacht dan ook geen veulen. De volgende morgen mocht ze weer naar buiten en het is prachtig weer vandaag, ze heeft nu alleen geen kegels meer maar echte klodders aan haar uier hangen, nou als dat vandaag niks wordt dan weten we het ook niet meer, het is gelukkig zaterdag dus komen er veel verzorg meiden die allemaal Luana in de gaten kunnen houden, ook haar eigen verzorgster Nienke is present en gaat eerst eens even bij haar kijken, ze komt terug om ons te vertellen dat de melk er nu uit spuit. Dit kan dus nooit lang meer duren. Rond half twaalf komt Nienke ons roepen met de verrekijker in haar hand en zegt :"kijken jullie eens, volgens mij ligt Luana", en inderdaad als we door de verrekijker kijken zien we Luana liggen, Nienke gaat vast rennen en wij pakken ons fototoestel en fiets om haar te volgen. Als we eindelijk bij Luana aangekomen zijn (ze lag natuurlijk helemaal achter in het land) is haar veulen net geboren, we zien dat het vlies er nog omheen zit dus even een tandje harder rennen cq fietsen maar als we er bijna zijn zien we het vlies kapot gaan en is alles ok. Jammer dat we de bevalling niet hebben kunnen filmen maar we zijn blij dat alles goed is gegaan dus dan filmen we haar eerste stapjes, dat is altijd zo mooi om te zien. Het is een prachtig voskleurig merrieveulen geworden en Nienke mag een naam uitzoeken in ons ierse namen boekje. Ze kiest voor "Sheila" dit betekend in het iers "meisje". Een mooie naam voor een mooi meisje. De vader van Sheila is onze STER preferente hengst Zidane.

Sheila met haar nieuwe trotse eigenaresse.

Geboorte van Rooney:

In 2012 is Luana uitgerekend op 28 mei maar in april geeft Luana nog steeds goed melk en stoot Sheila ook nog niet af en we beginnen te twijfelen of ze wel drachtig is want echt heel dik is ze nou ook weer niet, dan stoot ze toch opeens Sheila af en Nienke merkt aan de singel dat ze toch ook wel wat dikker wordt en dat wordt ze ook, zomaar opeens begint ze te groeien en tegen begin mei begint ook haar uier te groeien en te groeien. Op 27 mei gaat ze 's-avonds op stal met druppeltjes melk aan haar uier, een begin maar nog niet echt een teken dat ze vannacht gaat bevallen. De volgende morgen (28 mei dus) heeft ze waskegels aan haar uier hangen, opletten dus vandaag want vorig jaar heeft ze het ook lekker buiten in de zon gedaan en aangezien het vandaag weer prachtig weer is zou het zomaar kunnen dat ze het vandaag weer zo doet. Het is tweede pinksterdag dus ook Nienke is vrij van school en kan bij de eventuele bevalling zijn. Samen met Lotje en Manoek houdt ze Luana goed in de gaten, en ja hoor om een uur of 4 gaat ze liggen, weer even staan grazen en dan weer liggen, Nienke belt ons op (wij zaten lekker op het terras) en Adri gaat ook de naar de weide om te helpen, dat was maar goed ook want toen het veulen geboren werd spoot zijn navel nogal bloed, even dichtknijpen dus en even later stopte het bloeden en was alles weer ok.
Een prachtig voskleurig hengstveulen is geboren met een mooie bles. Nienke heeft de naam "Rooney" voor hem gekozen, dit betekend "little readhead" in het iers. De vader van Rooney is onze STER preferente hengst Zidane.
 

Rooney een half uurtje oud.

Geboorte van Moira: 

Luana is in 2014 uitgerekend op 25 maart, haar uier groeit lekker maar 25 maart gaat voorbij en Luana bevalt nog niet. Op 4 april heeft ze eindelijk hele kleine kegeltjes maar ook deze nacht bevalt ze nog niet, het wordt 5 april en Luana heeft grote kegels, yes vannacht komt er een veulen maar niets is minder waar, de hele nacht wakker liggen, Luana erg onrustig maar ze gaat niet liggen. 's-morgens mag ze naar buiten maar gaat daar rondjes galloperen, naar de voerbak, weer naar achter galloperen en op naar haar "beval stekkie". Achter de sloot links op het land naast een andere sloot, we zien het allemaal aan, fiets staat klaar om er gauw naartoe te fietsen maar dan komt er een donkere lucht opzetten. Ik check mijn weer app en zie dat er om 11 uur zware regen aankomt. Ja, en nu? Toch Luana maar op gaan halen en weer op stal zetten, het is niet handig als ze in de regen naast een sloot gaat bevallen. Maar daar is Luana het helaas niet mee eens, ze wil net als de twee voorgaande bevallingen buiten op haar stekkie bevallen en niet op stal. We zitten de hele dag achter de camera te kijken, Luana is erg onrustig maar gaat niet liggen, ze houdt het echt tegen, ook Nienke, Hasse en Manoek komen vol spanning kijken naar de camera, Luana wordt nog een keer goed geborsteld en om 5 uur gaan we toch allemaal maar weer naar binnen en naar huis. Nog steeds zittend achter de tv zien we dat Luana nu super rustig is gaan eten, zou ze nou nog een nacht ons in spanning laten?? Dan om kwart over 7 gaat ze ineens toch liggen, weer staan, weer liggen, ja he he eindelijk begint de bevalling en om half 8 wordt er een mooi groot zwart bont merrieveulen geboren. Nienke heeft de mooie Ierse naam "Moira" voor haar bedacht, dit betekend in het iers "bitter" omdat we zo bitter lang op haar hebben zitten wachten, bijna 24 uur lang camera staren tot het "bittere eind", maar gelukkig wel een goed eind.
Moira kan met een half uurtje al staan. De vader van Moira is onze STER preferente hengst Zidane.

Moira net geboren..

Geboorte Liam: 

In 2015 is Luana uitgeteld op 21 maart, haar uier groeit goed en we hopen dat ze die datum gaat halen, Luana zou Luana niet zijn als ze dat ook netjes zou gaan doen. 21 maart gaat voorbij en haar uier is al best groot, en ja hoor 25 maart zien we hele kleine kegeltjes dus dat wordt waken vannacht maar wat er ook gebeurt, geen veulen, iedere dag wordt haar uier groter en zo ook de kegels, uiteindelijk heeft ze een week met kegels gestaan waarvan de laatste 4 dagen grote kegels. Luana toch, zo slapen we niet veel hoor, hier wordt je erg moe van, ook overdag tijdens ons huishoudelijk werk staat de camera aan (Luana staat op stal want het is echt super slecht weer, storm en regen) zodat we ze in de gaten kunnen houden. 31 maart komen ook Nienke en Helma "camera kijken" want nu zal ze het toch echt wel een keertje gaan doen toch?? Nou nee hoor, ik denk dat ze er net als 5 jaar geleden een 1 april grap van gaat maken. En ja hoor op 1 april wordt ze tegen half 6 's-avonds toch wel onrustig, steeds rondjes lopen in de stal, proberen te gaan liggen maar toch weer niet en dan om 10 over half 6 gaat ze eindelijk liggen, als ze dan weer gaat staan zien we op de camera de pootjes er al uit steken, Yes eindelijk, gauw naar de stal. Om kwart voor zes wordt er een prachtig mooi zwartbont hengstveulen geboren, he he daar hebben we heel wat nachtjes voor wakker gelegen zeg, maar het is het waard, al heel snel gaat de kleine spruit staan en ook het uier en dus de broodnodige biest heeft hij al snel gevonden, gelukkig, alles weer goed gegaan. Nienke geeft hem de naam "Liam" in het iers beteken dit : "(sterke) bescherming", Luana is zo blij met haar mooie baby dat ze hem super goed beschermd, als er een andere merrie komt kijken jaagt ze die gauw weg. De vader van Liam is onze STER preferente hengst Zidane.

Luana met Liam, net geboren.

Geboorte van Quinn: 

In 2016 is Luana uitgeteld op 18 maart, haar uier groeit lekker maar nog geen kegels of andere spannende dingen. Dan op 29 maart zien we eindelijk kleine kegels, maar ja Luana heeft bewezen dat ze gerust een week met kegels kan staan dus de lange nachten gaan waarschijnlijk beginnen. Toch is ze 's-avonds op stal al erg onrustig en loopt maar rondjes. Nienke en Helma komen ook en ze blijft onrustig maar gaat niet liggen of schrapen met haar voorbenen. Uiteindelijk gaan we toch allemaal maar naar bed en houden haar vanaf de camera in de gaten, tot half 3 weet ik het wakker te houden maar dommel dan toch even in en ja hoor, natuurlijk, dan gaat ze wel bevallen. Als Adri dan om half 4 wakker wordt ligt er een prachtig mooi voskleurig hengstveulentje achter Luana. Deze keer dus geen week kegels maar wel weer stiekem gedaan, gelukkig is alles goed gegaan. Nienke geeft hem de naam "Quinn" wat in het iers "intelligent" betekend. De vader van Quinn is onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Quin, 1 dag oud.

Geboorte van Moran: 

In 2017 is Luana uitgeteld op 17 maart maar wat er ook gebeurd geen veulen en Luana laat ook nog geen tekenen zien. Dan, ineens op 6 april is Luana heel erg onrustig op stal nadat Adri alles gevoerd heeft, ze blijft maar rondjes lopen en uiteindelijk gaat ze met haar voorbeen schrapen, gauw Nienke gebeld die eigenlijk net uit de nachtdienst kwam en op het punt stond naar bed te gaan. Nienke komt toch snel even kijken en kan dan toch getuige zijn van de geboorte van een prachtig mooi groot vosbont hengstje met een super lief hoofdje. Alles snel en goed verlopen en ook de nageboorte is er snel. Nienke geeft deze mooie jongen de naam "Moran" in het iers betekend dat "grote", wel toepasselijk voor zo'n mooi groot kind. De vader van Moran is onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Moran hier 3 weken oud.

Geboorte van Neala:

In 2018 is Luana uitgeteld op 19 augustus maar op 15 augustus midden in de nacht om 01:15 wordt er een prachtig merrieveulen geboren. We waren zelf niet bij de bevalling, Luana heeft het helemaal zelf gedaan, het veulen lag er net achter toen we het zagen. Gelukkig is alles weer goed gegaan. Nienke geeft haar de naam "Neala" wat in het iers "Kampioen" betekend. De vader van Neala is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

Hier is Neala een week of 3 oud, echt een prachtig meisje.

Geboorte van Marcas: 

In 2019 heeft Luana geen veulen gekregen maar in 2020 wel en ze is uitgerekend op 6 april maar op 9 april heeft ze pas haar eerste super kleine kegeltje, omdat Luana wel vaker lang gekegeld heeft weten we niet zeker of ze het al gaat doen nu. En nee hoor, de volgende dag is het kegeltje weer weg en loopt Luana rustig door de wei. Tuurlijk gaat ze 's-nachts wel op stal zodat we ze in de gaten kunnen houden en op 8 april gaat ze weer met een klein kegeltje naar buiten maar weer loopt ze ons te foppen en zo gaan er nog 3 dagen voorbij maar dan op 11 april heeft ze echt grote kegels, zeg maar gerust klodders aan haar uier hangen. Als ze 's-avonds op stal gaat weten we zeker dat ze het deze nacht gaat doen en doen dan ook geen oog dicht. Pffffff, tot half 6 redden we het maar dutten dan toch even in. En ja hoor als Adri een uurtje later gaat voeren ziet hij op de camera een veulentje liggen en zo geeft ze ons weer een prachtige hengst van I am Exclusive Sam. Gelukkig is de bevalling goed gegaan en zo kunnen we de volgende nacht weer heerlijk slapen. Nienke geeft hem de naam "Marcas" wat in het iers "toegewijd aan Mars" betekend. Misschien niet helemaal van toepassing op dit prachtige kereltje maar wel een hele mooie ierse naam. De vader van Marcas is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam.

Marcas hier 2 maanden oud.

Geboorte van Aiden:

In 2021 is Luana uitgeteld op 25 april maar dan gebeurd er nog niet zoveel, uier groeit wel maar nog niks spannends. Maar dan..... op 6 mei gaat ze 's-morgens met kleine kegeltjes de weide op. Maar ja als je Luana heet dan laat je je eigenaren lekker in spanning dus ga je natuurlijk nog niet bevallen. Ook 7 mei wel kleine kegeltjes maar er gebeurd verder niks. Eindelijk op 8 mei drupt er zelfs melk uit haar uier. Maar zelfs dan weet ze het nog te rekken tot 9 mei want dan is het immers moederdag, een mooie dag om te gaan bevallen denkt Luana. 's-Nachts om kwart over 1 wordt er een prachtig schimmel zwart bont hengstje geboren. Welkom kleine kerel. Nienke geeft hem de naam "Aiden" wat in het iers: "klein vuur" betekend.

Aiden anderhalve maand oud. Rond de ogen kan je al zien dat hij schimmelbont zal worden. De vader van Aiden is onze STER hengst SD Elite.

Geboorte van Aoife: 

We dekken Luana dit jaar weer met Sam en Luana is in 2022 uitgerekend op 13 mei. Haar uier groeit gestaag ze staat natuurlijk onder de camera en op 19 mei heeft ze 's-morgens dikke kegels. We zetten haar in de rijbak met bijbehorend weiland en wachten af. Ach ja het is Luana, hoe spannend is het als ze kegels heeft, ze heeft meerdere keren bewezen dat je met kegels gewoon nog een week kunt wachten met bevallen dus ja, hoe vaak zullen we de wekker zetten?? We zien het wel. 's-Avonds komt ze weer op stal, onder de camera en we kijken af en toe hoe het met haar gaat. Ze loopt wat onrustig door de stal maar ach ja, het is Luana, die weet ons altijd wel bezig te houden en het spannend te maken dus we maken ons nog niet te druk. Maar ze wordt nog onrustiger, schraapt met haar voet over de grond en loopt nog meer rondjes. Maar ach ja, het is Luana en ze kegelt nog maar sinds vanmorgen dus valt wel mee. Adri doet het laatste rondje stal en alle lichten gaan uit en we gaan naar bed. Maar dan gaat Luana toch ineens liggen en kijk nou, ze perst joh. Gelijk weer aangekleed en er wordt een super mooie merrie geboren. Die Luana, je kan het dus wel, gewoon volgens het boekje bevallen!! Nienke geeft haar de naam "Aoife" wat in het iers "schoonheid" betekend.

Luana met haar baby zo'n 12 uurtjes jong.

Geboorte van Jileen:

In 2023 is Luana uitgerekend op 14 juni. Haar uier begint echter a ruim van tevoren te groeien en we houden haar dus al op tijd in de gaten. Op 8 juni is haar uier al serieus gegroeid en het is alleen nog wachten op de beruchte kegeltjes. De volgende morgen 9 juni dus heeft ze serieuze kegels (om niet te zeggen Klodders) en omdat we zelf nog voor controle naar het ziekenhuis in Rotterdam moeten besluiten we om haar bij haar twee vriendinnen Rosie en T'Kaya in het weitje achter de rijbak te zetten. Onze lieve verzorgmeiden houden haar in de gaten zolang we nog niet thuis zijn maar als we tegen twaalf uur thuis komen loopt Luana nog rustig in de wei. Zo ook de rest van de dag en als het avond is geworden gaat ze weer lekker naar binnen op stal zodat we haar vannacht via de camera in de gaten kunnen houden. Maar ja, veel stress hebben we nog niet want ja het is Luana en die kan gerust een paar dagen kegelen. 's-Avonds zijn we buiten nog wat aan het rommelen, hebben een schep nodig vanuit de stal en als we langs Luana lopen staat die lekker te knabbelen aan haar eten. Als we een half uurtje later de schep weer opruimen ligt er ineens een heel mooi zwartbont merrieveulen in de stal. Maar dat is super zeg. Die Luana, dat is snel gegaan. Gelukkig gaat alles goed met moeder en kind en een uurtje later is ook de nageboorte geboren. Eind goed, al goed.

Nienke geeft haar de naam "Jileen", dit betekend in het iers: "jeugdig". Alweer een mooie naam voor een prachtig veulen!  De vader van Jileen is I am Exclusive Sam

Jileen hier bij mama Luana twee dagen oud