Kody

 STERMERRIE en DAGKAMPIOEN 2011 en 2016

Nakomelingen van Kody: 

Zaira - Buckley - Kenna - Kerilyn - Noméh - Valera - Yana - Nolyn.

Dit is onze lieve Kody. Kody is geboren op 19 maart 2011, haar moeder is Teagan's dochter Vevina en haar vader is onze enige echte Zidane. De bedoeling was dat we dat jaar geen veulens meer aan zouden houden want we hebben nu genoeg fokmerries, helaas, het lot besliste anders. Als eerste had ze op de keuring van augustus 2011 wel een mooie 1ste premie te pakken en was ze zelfs dagkampioen geworden. SUPER KODY, je moeder was ook op die leeftijd dagkampioen van de keuring in Lierop geworden. Maar dan nog, we hebben genoeg fokmerries.

Maar dan....... zeer plotseling overlijdt Vevina, Kody's moeder als Kody zo'n 11 maanden oud is, dit is verschrikkelijk en we zijn ontroostbaar. Vevina is niet te vervangen maar we besluiten om Kody toch maar te houden zodat we toch een klein beetje Vevina nog bij ons hebben. Kody heeft ook gelijk al een vaste verzorgster, dat is natuurlijk Lotje, die ook vaste verzorgster was van Vevina.

Kody,..... We hopen allemaal dat jij wel heeeeeeel oud mag worden bij ons, en eh, als je ergens ook maar een klein beetje pijn hebt....... blehr het uit, hinnik, stamp, rol doe gek zodat wij je kunnen helpen okee?

Kody met haar vaste verzorgster Gwen.

Geboorte van Zaira:

In 2014 krijgt Kody haar eerste veulen, ze heeft vorig jaar bij Hilko in de wei gelopen maar we hebben haar niet hengstig gezien, toch groeit ze goed en in juli zie je aan haar uier dat ze zwanger is. Haar uier groeit ook in augustus lekker door en we gaan ze 's-nachts op stal zetten. Zo ook op 24 augustus gaat ze lekker 's-avonds op stal, niet veel aan de hand maar als we om half tien ons laatste rondje doen blijkt ze ineens supergrote kegels te hebben aan alle vier de gaatjes in haar spenen. Wow, dat wordt opletten vannacht, haar eerste veulentje dus daar moeten we wel bij zijn. De hele nacht wakker, wekker voor de zekerheid zetten mochten we toch even indutten maar Kody blijft rustig staan, eten, rondje lopen, niet spannend. Dan, eindelijk om tien voor half 7 gaat ze liggen en ook metteen flink persen, he he, gauw aankleden dus en naar de stal. Daar aangekomen zien we twee pootjes en na even voelen ook een neusje, mooi zo. Kody heeft zichtbaar moeite met de bevalling dus Adri gaat haar helpen maar ook dat gaat moeilijk dus ook Conny komt helpen, na toch wel een tijdje samen meegeholpen te hebben wordt er dan uiteindelijk een prachtig mooi zwartbont merrieveulentje geboren met een mooi zwart staartje met daaraan weer een wit puntje!!!! Geweldig Kody!!! Ook de nageboorte komt gelukkig al snel dus alles is weer goed verlopen. Manoek heeft haar de naam Zaira gegeven dit betekend in het iers:"princes".

Kody met Zaira 3 minuten oud.

Helaas wordt onze "Princes" op een gegeven moment wat ziekjes en even later voelen we een soort "bult" tussen haar kaken in haar keeltje, gelijk naar de dierenarts dus. Gelukkig waarschijnlijk geen droes, dan zou de "bult" op een andere plaats in haar keel zitten. Antibiotica mee en de bult zalven met trekzalf. Zo gezegt zo gedaan, de bult wordt gelukkig steeds kleiner alleen de koorts wil niet echt zakken, dan.... op 25 november zien we haar in haar eigen weitje ineens in elkaar zakken, ow je, dit gaat niet goed, gelijk de dierenarts bellen. De dierenarts komt 's-middags en heeft nog een paar dingen te doen (veulens inenten en de zoonosen checklist invullen) en besluit het zieke veulen als laatste te doen zodat ze niet van ziek naar gezond werkt maar andersom, goede keuze. Als we alles gedaan hebben lopen we naar de stal waar Zaira staat....... eh ligt, en heel stil ligt....... neeeeeeeee, de dierenarts constateert dat ze zojuist is overleden, arme Zaira. De dierenarts gaat haar toch nog even onderzoeken en neemt wat buikvocht af, dit ziet er niet normaal uit en stinkt heel erg. De dierenarts denkt aan of een geklapt abces in de buik of buikvliesontsteking. Rust zacht lieve Zaira.

Geboorte van Buckley:

In 2015 is Kody uitgeteld op 19 september maar al een tijdje van tevoren begint haar uier al te groeien en ze is ook al erg dik en komt bijna niet meer vooruit. Op 13 september heeft ze kleine kegeltjes aan haar uier hangen, yes, daar komt schot in en Manoek vlecht haar staart vast in. Maar wat er ook gebeurd die nacht geen veulen en Kody is super rustig op stal. Zo ook de volgende dag en de dag daarna heeft ze zelfs geen kegels meer, nou ja. Op 16 september heeft ze wel weer kegels maar niet de goede kleur en dus gebeurd er ook weer niets. Dan op 17 september heeft ze eindelijk de goede kleur super grote kegels, het is super slecht weer dus houden we ze op stal, we mesten gauw alles uit en gaan in de ontvangstruimte met onze zorgboeren lekkere appelflappen en appelmoes maken zodat we ze via de beamer in de gaten kunnen houden. Het zou wel leuk voor de zorgboeren zijn om ook eens een bevalling mee te maken. Maar helaas Kody blijft weer rustig door eten en maakt geen aanstalten om te gaan bevallen. Ook 's-avonds als we gasten hebben (die een bevalling ook wel leuk vinden om te zien) gaat Kody niet liggen en eet rustig door, gasten gaan weg en wij naar bed verder kijken op de camera's. We kunnen het tot een uur of 3 wakker houden maar vallen dan toch even in slaap en ja hoor, als ik om half 6 wakker wordt ligt er een mooi klein veulentje naast Kody, Wel verdraaid, stiekumerd !! Gelukkig is alles goed met moeder en kind en hebben we er weer een prachtig kereltje bij. We geven hem de naam "Buckley" De vader van Buckley is onze STER - preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Kody met Buckley 6 uur jong.

Geboorte van Kenna: 

In 2016 is Kody uitgeteld op 3 september maar al veel eerder begint haar uier flink te groeien dus een maandje voor de uitgerekende datum zetten we haar vast op stal zodat we haar 's-nachts goed in de gaten kunnen houden. Op 16 augustus als we haar 's-morgens buiten zetten heeft ze hele dikke kegels aan haar uier hangen, dat wordt opletten vandaag dus houden we haar een beetje in zicht in het veulenweitje, ze is de hele dag wat onrustig en loopt maar op en neer, ook op stal is ze niet zoals gewoonlijk gewoon aan het eten maar loopt veel rondjes. Helaas is het vanavond niet rustig in de stal want ons stro komt thuis en dat moet 's-avonds gelost worden. Als we met het stro klaar zijn en gedouched en wel naar bed gaan wordt Kody steeds onrustiger en gaat ook een paar keer liggen maar niet helemaal plat. Na een half uurtje gaat ze toch plat liggen en zien we dat ze aan het persen is, gauw weer aankleden en gaan helpen, het wordt een vlotte bevalling en al snel hebben we er een prachtig zwartbont meisje bij. Goed gedaan Kody en Jordy. We noemen haar "Kenna" 

Kody met Kenna 16 uur oud

Geboorte van Kerilyn:

In 2017 is Kody uitgerekend op 31 juli en begin juli groeit haar uier inderdaad al goed en hebben we natuurlijk Kody al weer een tijdje 's-nachts op stal staan zodat we haar in de gaten kunnen houden. Haar uier groeit lekker en op 14 juli heeft ze zelfs ini mini kegeltjes dus houden we haar 's-nachts nog wat extra in de gaten maar Kody is super rustig en staat lekker te eten, ook om 03:00 uur am als we weer eens kijken. Toch als we om 06:30 am in de stal komen ligt er een prachtig zwart merrie veulen bij Kody wat al direct gaat staan, stiekemerd, en niks gezien op de camera. Gelukkig is alles goed gegaan, ook de nageboorte er netjes af gekomen en de kleine kan al snel lopen en drinken, super gedaan Kody, alle veulens van 2017 zijn weer gezond en wel op de wereld gezet. We noemen haar Kerilyn. De vader van Kerilyn is onze STER preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Kody met Kerilyn 2 dagen oud.

Geboorte van Noméh: 

Na de geboorte van Kerilyn hebben we Kody gedekt met Hilko en in 2018 is Kody uitgerekend op 13 oktober, eind september is aan haar uier is wel te zien dat er een veulentje op komst is maar verder nog niets spannends. Van 28 op 29 september gaan we 's-middags naar Friesland waar Conny's oma haar 96ste verjaardag viert en daarom laten we deze nacht Kody buiten lopen want we zijn er toch niet, zo hoeft degene die voor ons komt voeren op stal niet zo veel te voeren en hoeft Kody niet de hele dag binnen te blijven. Maar....... als we om 6 uur de volgende morgen weer zelf gaan voeren loopt er een nieuw veulen in de wei. Kody heeft het weer voor elkaar hoor, weer stiekum bevallen, maar gelukkig wel alles goed gegaan met moeder en kind. Zaterdag voor de zekerheid moeder en kind toch maar even binnen gezet om zo te checken of ze wel goed drinkt en dat doet ze gelukkig ook. Het is weer een prachtig meisje Kody!!! Dat ze ook bij andere mensen in de smaak valt blijkt wel want dit prachtige meisje is als ze 5 dagen oud is al verkocht. Omdat wij nog bezig waren met een mooie naam mag nu de nieuwe eigenaar dat doen en die kiest voor de naam "Noméh". Een mooie naam voor een mooi veulen. Natuurlijk moet Noméh nog wel tot mei / juni 2019 bij ons blijven zodat ze lekker op kan groeien in de kudde, de nieuwe eigenaren komen haar dan ook lekker bij ons en haar moeder knuffelen. Als Noméh met een jaar oud geleverd wordt lijkt het toch niet zo goed te gaan met Noméh bij haar nieuwe eigenaren. De eigenaren hebben haar op een kleine pensionstal gezet zodat ze goed verzorgd wordt en hebben zelf prive problemen binnen het gezin waardoor er minder tijd is om Noméh te bezoeken. Na een paar maanden krijgen we de vraag of we haar terug willen en omdat ze daar echt niet goed verzorgd wordt halen we Noméh (helaas sterk vermagerd) weer terug. Gelukkig knapt ze snel weer op en zodoende mag ze nu onze fokmerriegroep versterken. (zie pagina van Noméh)

Noméh 1 dag oud.

Geboorte van Valera:

In 2020 is Kody uitgerekend op 11 maart maar dan laat ze nog niet zoveel zien. Op 20 maart krijgt ze eindelijk kegeltjes maar hoe we ook opletten 's-nachts Kody is super rustig en de nacht gaat gewoon voorbij. Ook 21 maart (mijn verjaardag) gaat helaas voorbij, Adri heeft al wel eens een veulen op zijn verjaardag gekregen maar Conny nog nooit dus dat zou wel super leuk zijn geweest maar helaas, ook 21 maart gaat voorbij. Op 22 maart vroeg in de morgen om 01:50 uur bevalt Kody van een super mooie merrie. We noemen haar "Valera" wat in het iers "kracht" of "dapper" betekend. De vader van Valera is Dev, zoon van T'Kaya en Jordy.

Valera hier 1 dag oud.

Geboorte van Yana:

Dat Kody vol verassingen zit blijkt ook in 2021 wel weer. In 2020 heeft ze bij I am Exclusive Sam in de weide gelopen en we hebben gezien dat ze op 13 juni 2020 gedekt werd. Daarna hebben we Kody niet meer hengstig gezien. Ze loopt met Sam in de weide achter het kasteelte van Fam. de Roy van Zuidewijn (tegenover ons huis) waar we 2x per dag komen. Alles rustig daar en in het najaar komen de merries en Sam weer naar huis, alles goed en wel. Maar......... Kody is dus uitgerekend op 13 mei en in haar uier zit al een beetje "leven" nog niet heel veel maar ok, ze laat zien dat ze drachtig is en bij een merrie die al meerdere veulens heeft gekregen kan het uier zomaar in een paar dagen tijd vol schieten dus dat geeft helemaal niks. Maar....... dagen gaan voorbij, weken gaan voorbij. Afspraken worden afgezegt want we willen wel bij de geboorte zijn natuurlijk maar wat er ook gebeurd, Kody gaat niet bevallen. Dit kan niet van een dekking van 13 juni 2020 zijn dus zal Kody daarna nog wel een keer gedekt zijn, maar wanneer????? Dat is lastig, ze heeft tot 16 oktober 2020 bij Sam in de weide gelopen dus kan het de hele zomer. Half juli begint haar uier toch wel serieus vol te lopen en 20 juli als we Kody 's-morgens weer op de weide zetten heeft ze eindelijk kleine kegeltjes, he he, dat wachten duurde lang. De hele dag is ze best onrustig in de wei aan het lopen en ze is super chagrijnig naar de andere paarden toe. Het is prachtig weer en we laten haar nog wat langer buiten omdat we toch op het terras buiten zitten en haar in de gaten kunnen houden. We krijgen visite en ik ga regelmatig even op de picknicktafels staan om naar Kody te kijken maar ze staat rustig in de wei. Ook één van de verzorgmeisjes komt nog langs om even te rijden nu het 's-avonds niet té warm meer is en als de visite weg gaat gaan we Kody binnen zetten zodat we haar op stal ook weer in de gaten kunnen houden. Maar........ (deze keer zijn er best veel maren) wat schetst onze verbazing??? Kody is al bevallen en er staat een prachtig merrieveulentje bij haar. Dat terwijl we zo vaak keken én er iemand in de rijbak aan het rijden was, ha ha, stiekume Kody. Gelukkig is alles goed gegaan en als we haar binnen zetten komt ook al snel de nageboorte. Veulentje drinkt goed dus alles weer ok. Sofie geeft haar de naam "Yana" wat in het iers "genadig, met stijl" betekend.

Zo troffen we Kody met haar mooie Yana 's-avonds aan in de weide. Prachig toch??

Geboorte van Nolyn: 

In 2023 is Kody uitgerekend op 26 maart maar ze doet nog niet zoveel qua uier. Op 31 maart heeft ze kegeltjes en zetten we als we naar bed gaan de wekker weer ieder uur zodat we haar goed in de gaten kunnen houden, maar nee hoor, Kody is super rustig en staat lekker te eten, als ze op 1 april weer naar buiten gaat heeft ze dikke klodders. Dat wordt spannend. 's-Avonds hebben we afgesproken om met ALLE verzorgmeiden uit eten te gaan (een datum die ongeveer 4 maanden geleden besproken is zodat echt iedereen mee kon) dus Kody, dit is niet heel handig. Gelukkig heeft onze jongste zoon ervoor gezorgd dat we ook de camera's op onze telefoon in de gaten kunnen houden en waar we gaan eten is maar 10 minuten bij ons vandaan dus we gokken het erop dat ze niet vroeg in de avond van 1 april gaat bevallen. We hebben een super gezellige avond met z'n allen en kijken vaak op onze telefoon waar we dan weer een chille Koddy zien staan die lekker staat te eten. Gelukkig maar. Toch weer een leuke avond gehad. Ook de avond erop is Kody weer super relaxed maar ook af en toe wat rondjes lopen door haar stal. Kom op Kody, een paar dagen achter elkaar ieder uur wakker is niet leuk meer hoor. Maar ja, wat doe je eraan, afwachten maar weer. Maar dan toch, om een uur of half 11 gaat ze ineens liggen en het lijkt erop dat ze perst, maar als we gaan kijken is ze toch weer gaan staan. Om kwart voor 11 gaat ze weer liggen en om 11 uur hebben we er een prachtig bruinbont hengstje bij. Goed gedaan Kody. Geduld wordt dus nog steeds beloond. Gwen geeft hem de naam: "Nolyn", dit betekend: "kampioen". Mooie naam Gwen. De vader van Nolyn is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam

Nolyn hier 2 maanden oud.