Caisy

STERMERRIE

Nakomelingen van Caisy:

 Poncaite - Ailey - Dwyer - Skylor - Owyn - Shaye - Meara - Mayra - Rileigh - Fiadh - Murphey


Dit is Caisy van de bonte hoeve, zij is een dochter van Britt

en Zidane

Caisy met haar vaste verzorgster Frouke.

Geboorte van Poncaite:

Het is 2012 als Caisy haar eerste veulen krijgt, ze is gedekt door onze eerste premiehengst Hilko van de bonte hoeve en is uitgeteld op 23 mei maar als we haar op 7 mei op stal zetten heeft ze toch al kegeltjes en in de loop van de nacht om een uur of 3 ligt er ineens een veulentje bij. We noemen haar "Poncaite" dit betekend in het iers "stippel" ze heeft namelijk allemaal mooie stippeltjes in het wit van haar vachtje. Het is een heel mooi veulentje en Caisy is erg blij met haar en zorgt er goed voor, één probleem, Poncaithe sabbelt erop los maar kan de speen van Caisy niet vinden, ze zoekt goed op de goede plek maar de speen pakken ho maar, we besluiten om Caisy te melken zodat het uier niet meer zo strak is en ze de speen misschien makkelijker kan pakken. Ook dit lukt niet en we doen de melk die we gemolken hebben van haar (de biest) in een fles en houden de fles onder de buik van Caisy door bij haar uier(en Caisy vind alles prima wat we doen, melken, aan haar uier friemelen, aan haar veulen zitten, maakt niet uit), omdat Poncaithe te laag zoekt vindt ze de fles wel en drinkt gelukkig de biest op, zo nu weet ze dat ze op de goede plaats zoekt en hopelijk zoekt ze verder zodat ze de echte speen toch kan vinden. De hele dag door blijven we het in de gaten houden maar hoe goed ze ook probeert Poncaithe kan de speen niet vinden, we melken Caisy nog 2 keer en blijven ook met de fles proberen en geven haar zo af en toe geluk door de fles te geven (onder de buik door) zodat ze weet dat inderdaad dáár de melk te vinden is.
Dan om half 9 's-avonds als ook Nienke en Lotje er zijn komen die vertellen dat Poncaithe aan één speen gedronken had, gelukkig dat is een begin. Als we om half 10 er nog even bij gaan zitten zien we ze aan allebei de spenen drinken, HE HE, kleine domoor, dat duurde wel lang. Gelukkig dat we Caisy gemolken hadden zodat Poncaithe wel op tijd de zo belangrijke biest binnen heeft gekregen want als ze dat zelf had moeten doen was het zeker veel te laat geweest. (Het is belangrijk dat een veulen binnen 6 uur de biest op heeft)
 

Caisy's veulentje 4 uur oud. Ook hier staat ze op haar tong te sabbelen zoals ze ook bij het uier deed.
 

Geboorte van Ailey:

In 2013 begint het uier van Caisy ook weer ver voor de uitgetelde datum op spanning te komen en we zetten ze dan ook half mei alvast binnen (ze is uitgeteld op 12 juni). Als we haar 31 mei binnen zetten hangen er kegels aan van wel bijna een centimeter lang, nou nou als dat kind vannacht niet geboren gaat worden weet ik het ook niet meer. Als we om 20:00 uur even bij haar gaan kijken staat ze heel er te zweten en aan haar stobedje te zien heeft ze ook al met haar voorbenen staan schrapen. We gaan naar binnen en zetten de camera aan en blijven kijken, ja hoor ze gaat al liggen, en weer staan, weer liggen, weer staan, ze is duidelijk bezig, we houden ook onze verzorgdames via de whats-app op de hoogte, en Lea-Nada, de verzorgster van Caisy van toen besluit om gelijk te komen. Het gaat allemaal erg snel en voordat Lea-Nada bij ons is is er een prachtig merrie veulen geboren, goed gedaan meisje. Het mooie kind staat al na een half uurtje (nog nét niet eerder dan Caisy) en als Caisy gaat staan wordt ook metteen de nageboorte geboren, helemaal super, een voorbeeld bevalling. Lea-Nada heeft de naam Ailey voor haar verzonnen, dat betekend in het iers "licht", ze is immers op een mooie tijd, toen het nog licht was geboren. De vader van Ailey is onze mooie eerste premie hengst Hilko van de bonte hoeve.

Ailey, een half uurtje oud.

Geboorte van Dwyer:

In 2014 zet Caisy haar traditie voort, ze is uitgeteld op 15 mei maar haar uier groeit al lekker, we hebben 3 merries onder de camera staan en omdat Caisy toch nog niet aan tijd is hoeft zij nog niet, we houden wel haar uier in de gaten, niet spannend en geen kegels, maar....... als Adri op 3 mei 's-morgens de paarden gaat voeren ziet hij een veulentje lopen dat hij nog niet kent, als even later Caisy gaat staan (die lag lekker bij de voerkar) ziet hij dat dit het kind van Caisy moet zijn, de nageboorte is nl nog niet geboren. Adri zet ze samen lekker op stal en een uurtje later is ook de nageboorte bij Caisy geboren, gelukkig is alles goed gegaan met moeder en kind en hebben we er weer een prachtig zwartbont hengstveulentje bij, hij heeft links een maanoog. Lea-Nada heeft hem de naam "Dwyer" gegeven, dit betekend in het iers "zwart". De vader van Dwyer is onze mooie eerste premiehengst Hilko van de bonte hoeve.

Links Caisy haar mooie jongen een halve dag oud en rechts Dwyer 6 jaar oud

Geboorte van Skylor:

In 2015 zetten we Caisy ruim voor de uitgerekende datum 's-nachts al op stal, haar uier groeit goed en een paar dagen voordat ze is uitgeteld is ze super sjagerijnig en haar uier staat strak, geen kegels maar ja dat hoeft ook niet altijd weten we. 's-Avonds komen er enkele verzorgsters waaronder natuurlijk haar vaste verzorgster Lea-Nada en helpen ons met camera kijken, maar wat er ook gebeurt, geen onrustig gedrag en dus ook geen veulen, iedereen weer naar huis en naar bed en Caisy komt de nacht rustig door. Zo ook de twee nachten daarna. Als we op 4 mei om 20:15 uur even in de stal gaan kijken staat ze super erg te zweten (ok het is best lekker weer geweest vandaag maar de andere merries die binnen staan zweten niet dus zo warm is het nu ook weer niet in de stal) en als we haar uier bekijken heeft ze eindelijk kegels. Ook vanavond komen de verzorgsters weer (incl. Lea-Nada natuurlijk) en na twee uurtjes wachten wordt dan eindelijk om 22:15 uur hun geduld beloond, Caisy gaat liggen, even persen, dan weer staan dus we gaan met z'n allen naar de stal. Daar aangekomen zien we een stukje blaas maar nog niet veel meer, nog even geduld dus. Caisy perst gewoon door en al snel komen ook de pootjes in beeld. Adri gaat haar helpen en voelt dat het stevige beentjes zijn. Caisy heeft duidelijk moeite met de bevalling dus Conny helpt ook even mee. Stukje bij beetje wordt ook het hoofdje geboren en al snel hebben we er weer een prachtig hengstenkind bij. Deze prachtige grote zoon van Caisy heeft rechts een mooi blauw oog. Lea-Nada heeft hem de naam Skylor gegeven, dit betekend "bescherming" in het iers. De vader van Skylor is onze eerste premiehengst Hilko van de bonte hoeve.

Skylor net geboren en een dag oud.

Geboorte van Owyn:

In 2016 zetten we Caisy ruim voor de uitgetelde datum op stal zodat ze ons niet kan foppen, op 16 april (ze is 18 april uitgeteld) heeft ze kleine kegeltjes aan haar uier maar wat er die dag ook gebeurd, Caisy wordt niet onrustig en is niet van plan te gaan bevallen, de dag verstrijkt en zo ook de nacht en de volgende dag zijn ook de kegeltjes verdwenen pas op 18 april zien we 's-middags weer kleine kegeltjes maar ook die nacht wordt er niks geboren, de volgende dag weer naar buiten en s-middags rond 15:00 uur weer naar binnen, samen met Teagan die onrustig is en steeds gaat liggen, camera aan dus en Teagan in de gaten houden, zou ze eerder gaan bevallen dan Caisy?? Terwijl we kijken verstrijken de uren, onze hulpboeren blijven wat langer want die hebben nog nooit een bevalling gezien omdat dit meestal 's-nachts gebeurd, ook één van de ouders komen in spanning mee kijken in afwachting van de aanstaande bevalling van Teagan. Maar dan...... ineens rond half 7 wordt Caisy onrustig en gaat liggen en ja hoor, even later zien we pootjes. Gauw naar de stal om haar te helpen, dat is wel nodig, Adri moet flink mee helpen want dit zijn wel heel stevige benen, beetje bij beetje komt er net als vorig jaar een prachtig veulen tevoorschijn, super mooi getekend met twee hele mooie blauwe ogen. Lea-Nada heeft hem de naam "Owyn" gegeven, dit betekend in het iers "jonge strijder", mooie naam voor een mooi kind. De vader van Owyn is onze sterhengst Jordy van de bonte hoeve.

Caisy en Owyn hier zo'n 15 uurtjes jong.

Geboorte van Shaye:

Omdat Caisy ons al vaker verrast heeft zetten we haar natuurlijk weer snel 's-nachts op stal dit jaar zodat we ze in de gaten kunnen houden. Haar uier groeit wel wat maar verder laat ze nog niets zien, geen kegels of andere tekenenen dus mag ze overdag gewoon lekker de weide in. Maar dan, op 19 april gaat Nienke haar eigen verzorgpaarden halen en komt tot de ontdekking dat er een veulentje teveel in de weide loopt, en ja hoor, Caisy heeft ons weer verrast en heeft stiekum vanmorgen in de weide alleen bevallen. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we er weer een mooi zwartbont hengstje met een mooi zwart staartje bij. Voor de zekerheid nemen we haar wel even mee naar stal met haar kind zodat we even kunnen checken of hij wel goed drinkt en zo. Gelukkig is dat wel het geval en mag hij de volgende dag weer lekker met zijn mama de weide op om te spelen met al zijn andere jonge vriendjes en vriendinnetjes. Lea-Nada geeft hem de naam "Shaye" dit betekend in het iers "hoffelijk". De vader van Shaye is onze sterhengst Jordy van de bonte hoeve.

Shaye hier 10 dagen oud.

Geboorte van Meara: 

In 2018 is Caisy uitgeteld op 27 juli maar we zetten haar al ruim voor die tijd 's-nachts op stal omdat ze ons al vaker verast heeft en gauw voordat ze is uitgeteld op de weide gaat bevallen. Maar dan op 9 juli loopt Caisy een grote wond op in de oksel aan haar voorbeen, de wond wordt netjes gehecht en Caisy moet op stal blijven. Dan op 17 juli 2018 krijgt Caisy 's-nachts een prachtige dochter, maar helaas klapt tijdens de bevalling de wond die zo goed aan het genezen was open en is het best een flink gat. Nadat de dierenarts weer geweest is gaan we de wond goed schoon houden en zalven. Dit zal best een tijdje gaan duren wat jammer is voor het veulen want dit kan nu niet lekker rennen en oefenen in de weide. Iedere keer als we Caisy's wond buiten gaan schoonspoelen mag het veulen natuurlijk ook mee naar buiten en dan gaat ze dan ook lekker rond rennen zodat ze toch af en toe een beetje rennen kan. Een week of 7 later is de wond eindelijk zo goed genezen dat moeder en kind lekker weer de weide op kunnen en het veulen geniet met volle teugen, lekker rennen en nieuwe veulenvriendjes leren kennen. Lea-Nada geeft haar de naam Meara wat in het iers "geluk/vreugde" betekend. De vader van Meara is onze eerste premiehengst Hilko van de bonte hoeve.

Hier is Meara bijna 2 maanden oud en al lekker met mama in de weide.

Geboorte van Mayra:

In 2019 is Caisy uitgeteld op 4 september maar al voor die tijd groeit haar uier best. Omdat Caisy al vaker alleen overdag in de weide bevallen is houden we haar dag én nacht goed in de gaten. Op 30 augustus gaan we 1 nachtje weg en laten voor de zekerheid omdat er niemand binnen bij de camera's is Caisy 's-nachts maar buiten omdat we dat veiliger vinden dan alleen binnen bevallen. Als de paarden 's-morgens gevoerd worden loopt Caisy nog netjes met de andere merries in de weide en komt ook lekker eten en gaat de weide weer in. Als Nienke om 10:30 uur even komt kijken loopt er een prachtig merrieveulen bij Caisy. Natuurlijk Caisy, altijd snel doen als de baasjes niet thuis zijn. Gelukkig is alles goed gegaan en zijn moeder en kind gezond. Nikita geeft haar de naam "Mayra". De vader van Mayra is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam.

Mayra hier drie weken oud.

Geboorte van Rileigh:

In 2020 is Caisy op 7 september uitgeteld maar al eerder begint haar uier flink te groeien. We weten dat Caisy ons altijd weet te verassen dus staat ze al op tijd onder de camera. En ja hoor, op 22 augustus is ze bevallen van een weer prachtig merrieveulen. Onze zoon die in EIndhoven Electrial Engenering studeert heeft voor ons de camera's zo ingesteld dat de beelden opgenomen kunnen worden en zodoende kunnen we terugkijken hoe en hoe laat de bevalling is geweest. Omdat het veulen nog een beetje wiebel stond toen Adri ging voeren om half 7 gokten wij dat ze om half 6 geboren was maar niets was minder waar. Volgens de opgenomen beelden is dit mooie meisje om 4 uur in de ochtend geboren en heeft het op haar gemakje gedaan wat het staan betreft, geeft niks, zolang het maar goed gaat. Nikita geeft haar de naam "Rileigh" wat in het iers "moedig"betekend. De vader van Rileigh is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam.

Rileigh een paar weekjes jong.

Geboorte van Fiadh: 

In 2022 is Caisy uitgerekend op 17 april maar we zien nog niet veel aan haar en er zijn nog 2 andere merries (Suus en Donna) die uitgeteld zijn en al onder de camera staan met een groot uier. Op 5 april heeft Donna super dikke kegels en we houden haar extra goed in de gaten maar....... het wordt ineens onrustig op het pad bij de voerwagen en één van onze hulpboeren komt ons roepen omdat ze dit abnormaal gedrag vindt van de kudde. We gaan met haar mee en zien inderdaad dat dit gedrag niet echt past in onze kudde, er gaan eigenlijk nooit merries op het pad liggen (tenzij er één wat koliekerig is) en ook wij vinden het raar dat Caisy gaat liggen, we halen haar uit de kudde en zetten haar op stal waar we er dan ook gelijk achter komen dat ze aan het bevallen is. O jee toch, onze focus lag deze keer dus iets teveel op Suus en Donna, wat fijn dat we ook super goede oplettende hulpboeren hebben die vreemd gedrag opmerken en gelijk komen melden. Zo zijn er zo'n 6 hulpboeren getuige van een prachtige bevalling. Caisy geeft ons een super mooi merrieveulen en Frouke geeft haar de naam "Fiadh" wat in het iers "hert of respect" betekend. Mooie naam voor een prachtig meisje. De vader van Fiadh is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam.

Fiadh hier iets meer dan 1 maand oud.

Geboorte van Murphey:

Caisy is in 2023 uitgerekend op 8 mei maar Caisy zou Caisy niet zijn als ze al veel eerder begint met een uier te kweken. We houden haar goed in de gaten en daarom staat ze natuurlijk 's-nachts op stal met de camera erop gericht. Het is een drukke periode voor ons met vele slapeloze nachten met al die merries in de gaten houden. Helemaal niet erg, we slapen na alle bevallingen wel weer wat bij. Op 30 april zien we dat ze ienie minie kleine kegeltjes heeft, dat wordt dus goed in de gaten houden want Caisy gaat ook gerust buiten bevallen. Maar ja als je iets verwacht gebeurd er meestal niks en dat is nu dus ook het geval. En zo gaat ook de volgende dag voorbij zonder dat er iets gebeurd. Maar dan, de nacht van 1 op 2 mei wordt er toch om 2 uur een super mooi hengstje geboren. Frouke geeft hem de naam "Murphey", dit betekend "krijger". De vader van Murphey is onze STER Preferente hengst I am Exclusive Sam.

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

"De bonte hoeve"